Любомльська громада
Волинська область, Ковельський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОБАЦІЙНИЙ  НАГЛЯД.

Дата: 22.03.2024 14:37
Кількість переглядів: 185

28 березня 2024 року набирає чинності  Закон № 3342-IX "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану", прийнятий Верховною Радою 23 серпня 2023 року, яким впроваджується новий вид основного покарання - пробаційний нагляд.

Метою прийняття Закону є гуманізація пенітенціарної системи та розширення можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства.

Покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Новий вид покарання може бути призначений судом як основне покарання на строк від одного до п'яти років, а щодо неповнолітніх від одного до двох років.

Так, на засудженого до пробаційного нагляду суд в обов'язковому порядку покладає такі обов'язки:

 

-  періодично з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;

-  не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Крім зазначених обов'язків, суд має право покласти на засудженого до пробаційного нагляду додаткові обов'язки, які застосовуються з урахуванням особи винного та характеру протиправних дій:

-   використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою;

- дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля;

- працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу);

-  виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;

- пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров'я інших осіб.

Законом № 3342-IX внесені зміни до Особливої частини Кримінального кодексу України, в частині встановлення пробаційного нагляду в якості основного покарання за вчинення окремих видів кримінальних правопорушень невеликої тяжкості. При цьому, за змістом Закону, пробаційний нагляд доповнює види покарань передбачених санкцією певної статті, а також застосовується замість покарання у вигляді арешту.

Загалом пробаційний нагляд, як можливе покарання вводять до більш ніж 140 статей Кримінального кодексу. Зокрема, його можуть призначити за статтями:

  • 126 (Побої і мордування)
  • 126-1 (Домашнє насильство)
  • 129 (Погроза вбивством)
  • 130 (Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби)
  • 139 (Ненадання допомоги хворому медичним працівником)
  • 144 (Насильницьке донорство)
  • 150 (Експлуатація дітей)
  • 154 (Примушування до вступу в статевий зв'язок)
  • 159-1 (Порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації чи агітації референдуму)
  • 185 (Крадіжка)
  • 186 (Грабіж)
  • 190 (Шахрайство)
  • 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги)
  • 239-2 (Незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах)
  • 248 (Незаконне полювання), 252 (Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду)
  • 351-2 (Перешкоджання діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України)
  • 364 (Зловживання владою або службовим становищем)
  • 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою)
  • 371 (Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою)
  • 374 (Порушення права на захист), 376 (Втручання в діяльність судових органів)
  • 377 (Погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) тощо.
 
 

Виконання покарання у вигляді пробаційного нагляду покладається на уповноважені органи з питань пробації за місцем проживання засудженого. Строк відбування покарання починається з моменту постановки засудженого на облік органом з питань пробації. До строку відбування покарання зараховується час попереднього ув'язнення або цілодобового домашнього арешту.

З метою дієвості нового покарання, Законом № 3342-IX встановлено наслідки ухилення особи від відбування покарання у вигляді пробаційного нагляду, яке має місце при невиконанні засудженим покладених на нього законом та судом обов'язків. Крім цього, Законом внесені зміни до статті 389 КК України, якою передбачено кримінальну відповідальність за ухилення засудженого від відбування покарання у виді пробаційного нагляду у вигляді обмеженням волі строком до трьох років.

Покарання у виді пробаційного нагляду має схожість із застосуванням судом звільнення від відбування покарання з іспитовим строком (ст. 75 КК України). Але сфера застосування статті 75 КК України є більш широкою, оскільки вона поширюється і на тяжкі злочини. Крім цього, закінчення строку покарання у вигляді пробаційного нагляду, на відміну від звільнення від відбування покарання з іспитовим строком, не потребує застосування процедури звернення до суду, що спрощує процедуру виконання покарання та зменшує завантаженість судів.

Застосування покарання у вигляді пробаційного нагляду є прогресивною новелою та шагом до гуманізації покарань за кримінальні правопорушення невеликої тяжкості та буде дієвим покаранням, застосування якого зменшить навантаження на установи виконання покарань, а відповідно призведе до зменшення видатків на утримання осіб при відбуванні таких покарань як арешт, обмеження волі та позбавлення волі.

 

Ковельський районний сектор  №1

філії Державної установи «Центр пробації»

у Волинській області        

           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь